PRETRAGA:
NaslovnicaO namaAtletičari/keKalendar natjecanjaDokumentiArhivaGalerijaLinkovi
Dokumenti
Pravilnici i obrasci
Kategorije u atletici
IPC Atletika
Anti-doping
Državni rekordi
Muškarci
Žene
Borba protiv dopinga u športu

Borba protiv dopinga u sportu već godinama je strateški cilj na globalnoj i nacionalnoj razini. U stvaranje politike i strategije borbe protiv dopinga u sportu uključene su države, Međunarodni olimpijski i paraolimpijski odbor, međunarodne sportske federacije, nacionalni sportski savezi i različita vladina i nevladina tijela.

Zajednička akcija rezultirala je 1999. godine osnivanjem Svjetske antidoping agencije (WADA),  te 2003. godine donošenjem Svjetskog kodeksa protiv dopinga. Na svjetskoj konferenciji 2003., u Kopenhagenu prihvaćen je Svjetski kodeks protiv dopinga kao osnova u borbi protiv dopinga u sportu širom svijeta. Države koje su usvojile i potpisale Kopenhagensku deklaraciju protiv dopinga u sportu (među njima i naša) priznaju i podupiru ulogu Svjetske antidoping agencije (WADA-e) i njezin Kodeks, te su se obvezale na međunarodnu i međuvladinu suradnju u usklađivanju antidoping politike i prakse u sportu.

Dokument "Popis zabranjenih sredstava za 2014. godinu” sadrži potvrđeni popis svih zabranjenih sredstava i metoda kojeg je potvrdila Svjetska antidopinška agencija (WADA). Na sljedećem linku možete preuzeti navedeni dokument:

http://www.antidoping-hzta.hr/za_sportase_ID21_popis_2014.html

Sportaši, kao i svi drugi ljudi, mogu imati zdravstvene probleme koji od njih zahtijevaju korištenje određenih lijekova. Ako lijek koji sportaš prilikom terapije mora uzimati sadrži zabranjene supstancije, sa izuzećem kod korištenja zabranjenih supstancija u zdravstvene svrhe (TUE), može mu se odobriti uzimanje takvog lijeka. Obrazac Terapijsko izuzeće (TUE) možete preuzeti Ovdje

Za više informacija, posjetite stranice: HZTA WADA i IPC
        Powered with TOSCANA CMS by www.ringeis.hr
NaslovnicaO namaAtletičari/keKalendar natjecanjaDokumentiArhiva